do 01 sep

Encore

Een danseres heeft twee levens.

Informatie

  • Datum do 01 sep 2022
  • Aanvang 20:00
  • Open 19:15
  • Entree €6,00

Vlak voordat ze de bühne op moet, ziet ballerina Élise vanuit de coulissen dat haar vriend haar bedriegt met een andere danseres. Enkele minuten later komt ze op het toneel pijnlijk ten val. Een dubbele portie tegenslag, die door regisseur Cédric Klapisch (l'Auberge espagnole) verrassend levensecht wordt uitgewerkt. Hier geen hyperromantisch drama of horror als in de iconische balletfilms The Red Shoes (1949) en Black Swan (2010), maar het verhaal van een jonge danseres die op geloofwaardige wijze haar zelfvertrouwen herwint.

Volgens haar arts zou het wel eens twee jaar kunnen duren voordat Élise - prettig naturel gespeeld door prima ballerina Marion Barbeau - weer kan dansen. Een deprimerend vooruitzicht voor de zesentwintigjarige, die met een bevriend koppel uitwijkt naar Bretagne om in de keuken te werken van een kunstenaarsresort. De komst van een dansgezelschap, dat zich onder leiding van de - ook in werkelijkheid - vernieuwende Israëlische choreograaf Hofesh Shechter voorbereidt op een optreden in Parijs, luidt voor Élise de terugkeer naar de bühne in.

Een danseres heeft twee levens, klinkt het meermaals in Encore (originele titel: En corps); een carrière die ongeveer duurt tot je veertigste, en het leven daarna. Dat tweede leven lijkt voor Élise sneller aan te breken dan verwacht wanneer ze wordt geconfronteerd met een zware blessure. Maar in werkelijkheid opent het ongeluk juist de mogelijkheid van een tweede kans binnen het eerste leven als danseres. Encore begint en eindigt met een lange danssequentie waarmee Klapisch de reis van zijn hoofdpersonage, van breekbare ballerina tot zelfbewuste, vrije danseres, fraai samenvat.

Frankrijk / België, 2022, 117 min.
Regie: Cédric Klapisch
Met:  Marion Barbeau, Hofesh Shechter en Denis Podalydès