do 27 okt

Lingui, The Sacred Bonds

Solidariteit is sleutel in abortusdrama.

Informatie

  • Datum do 27 okt 2022
  • Aanvang 20:00
  • Open 19:15
  • Entree €6,00

Met prachtig, kleurrijk camerawerk toont de Tsjaadse dramafilm Lingui de hypocrisie van een samenleving waar de angst voor een negatief imago het wint van realiteitszin.
De 15-jarige Maria gedraagt zich anders dan anders. Haar moeder Amina maakt zich zorgen. Op school hoort ze wat er aan de hand is: Maria is van school gestuurd omdat ze zwanger is. Volgens de directrice is ze niet de enige. ‘Het gebeurt de laatste tijd vaker, en dat is slecht voor ons imago.’De geschiedenis lijkt zich te herhalen: ook Amina werd als tiener zwanger. Ze werd verstoten door haar familie en voedde Maria alleen op. Maria wenst een andere toekomst, maar in het overwegend islamitische Tsjaad is abortus verboden. 
Dat klinkt beklemmend, maar met prachtig, kleurrijk camerawerk en een voorzichtig optimistisch scenario is Lingui geen grimmig abortusdrama. Saleh-Haroun legt de nadruk op de sluipwegen in het systeem en de solidariteit tussen vrouwen. Amina, vindingrijk en koppig, is erop gebrand een oplossing te vinden voor haar dochter.

Frankrijk / Duitsland / België, 2021, 87 min.
Regie: Mahamat-Saleh Haroun
Met: Achouackh Abakar Souleymane, Rihane Khalil Alio, Youssouf Djaoro e.a.