do 02 sep

Quo vadis, Aida?

Bosnische film over genocide Srebrenica

Informatie

  • Datum do 02 sep 2021
  • Aanvang 20:00
  • Open 00:00
  • Entree €6,00

 We kunnen nog niet de hele zaal gebruiken !

Deze Bosnische speelfilm van Jasmila Å½banić 'Quo Vidas, Aida?' geeft een fictieve weergave van de genocide in Srebrenica. Met onder andere Raymond Thiry (Penoza) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown) als Dutchbatters. 

Aida (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

'Quo Vidas,Aida?'werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter. 'Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,' aldus Variety.

Bosnië-Herzegovina, 2020, 101 min.
Regie: Jasmila Zbanic
Met: Jasna Djuricic, Boris Isakovic en Emir Hadzihafizbegovic